Dnes je 1.6.2023, Svátek má
Sdílet článek:
O tom, že podnikat v zemědělství není procházka růžovou zahradou, se obecně ví. Ale jsou tu jedinci, kterým se daří takřka nemožné. Chovají ovce, které by dávno vyhynuly, pěstují kytky, které známe ze zahrádek našich babiček, a vážou z nich překrásné kytice třeba i pro nevěsty. Jiní zase dělají netradiční výrobky z kozího a kravského mléka. Chce to jen nápad, odvahu, elán a vytrvalost.
Začít hospodařit, aniž byste převzali zajetou farmu, chce notnou dávku kuráže. Někteří lidé dokonce tvrdí, že podnikat v zemědělství je téměř vyloučené. A potvrzuje to i předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. „Ministři zemědělství sedlákům převážně nefandí,“ řekl krátce po svém zvolení do čela asociace. Přesto se ale najdou tací, kteří se touto cestou vydali a jsou dokonce úspěšní. A to mnohdy svůj původní podnikatelský záměr změnili a vydali se nakonec úplně jinou cestou.
„Jsem Míla, holka od potoka, co před čtyřmi lety vykácela křoví na zpustošeném poli, zorala jej a začala sázet první květiny, první Kytky od potoka,“ představuje se na svých webových stránkách Míla Hilgertová, která zdědila pozemky v restituci. Její dědeček byl sedlák z Velkých Přílep. Měl krávy, koně, polnosti. V 50. letech minulého století však dopadl stejně jako tisíce jiných rodin. Statek, pole, zvířata a téměř celý majetek mu znárodnili.
„Ministři zemědělství sedlákům převážně nefandí.“ Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství
Když v roce 2014 zakládala Helena Neumannová levandulové pole s cílem dosáhnout bio kvality, netušila, čím vším se budou její léčivé bylinky lišit od ostatních. Za unikátností zdejší levandule stojí hodně práce, ale také výjimečné přírodní podmínky. Helenin příběh se začal psát už v dětství. Jako malá trávila se svou sestrou hodně času u babičky, která milovala bylinky, tradice a zvyky a to vše předávala vnučkám.
Zcela náhodně se Helena seznámila se starostou Chodouně Josefem Stehlíkem, který jí nabídl, ať vymyslí program pro farmářské slavnosti. A ona se chytla. Díky farmářům poznala mnoho příběhů, které ji utvrdily v tom, že české bylinkářství bývalo věhlasné už od dob Karla IV., přerušila ho až 2. světová válka a budování světlých zítřků v socialistickém Československu.
Obec jí nabídla k pronájmu jedno pole a nabídka se propojila s informací, že v těchto místech kdysi žili Keltové a pěstovala se tu právě levandule. Historicky mnohem dříve, než s ní začali Germáni nebo Francouzi. Všechno do sebe zapadlo. Helena s kamarádkou Milenou koupily 35 000 sazenic a vysadily je. Okopávají je, zastřihávají a odplevelují ručně. V roce 2019 Levandulové údolí získalo bio certifikát a je jedním z mála v naší zemi, které produkuje tuhle léčivku v přirozené podobě. Svazky levandule se suší v hale ve větru, uskladněné jsou v kartonových krabicích v suchu a temnu. Dnes ji zužitkovávají v dalších produktech – od soli přes léčivé oleje až po levandulové pochoutky v podobě sušenek.
I přestože z odborných analýz vyplývá, že zemědělství patří do pěti oborů, ve kterých je lepší nepodnikat, protože jako celek ztratilo konkurenceschopnost v podstatě již dávno, neznamená to, že nemůžete uspět. Ostatně příběhy lidí, které jsme vám představili, hovoří samy za sebe. Myslet si však, že jde o jednoduchý a pohodový byznys, je značně naivní. Dvaceti čtyřhodinový den totiž většině zemědělců pro „jejich koníčka“ nestačí, ale všichni se shodují v jednom: Když svou práci milujete, máte vztah k přírodě, tak „rodnou hroudu“ už nepustíte.
Zdroje: vlastní dotazování, Asociace soukromých zemědělců, iDnes.cz
Dostávejte nové články do mailu.
Při vyplnění e-mailové adresy souhlasím se zpracováním osobních údajů.
Copyright (c) 2023 forbein.cz