Dnes je 31.5.2023, Svátek má
Sdílet článek:
„Jeden průvodce vládne všem, jeden jim všem káže.“ A není to průvodce ledajaký. Je červený, zrodil se ve Francii a u jeho zrodu stál gumárenský velkopodnik, který chtěl řidičům na počátku dvacátého století ulehčit cestování. Seznamte se s Pánem všech průvodců, který do temnoty, či naopak na výsluní přivede kteroukoli restauraci na světě: monsieur Guide Michelin.
Když bratři André a Édouard Michelinové rozjížděli na konci 19. století svou firmu na pneumatiky, moc aut po světě ještě nejezdilo. A tak se prozíravě rozhodli při příležitosti pařížské Světové výstavy 1900 svůj byznys marketingově podpořit vydáním ročenky, v níž řidičům začali vedle map nabízet také informace, jak a kde měnit pneumatiky. A rovnou přidali adresy mechaniků a hotelů, kde se dá na dlouhých cestách slušně přespat.
První hvězdy mimo Evropu si ale také daly načas: vyšly v USA až v roce 2005. A dodnes nemá žádnou hvězdu ani jedna restaurace na australském nebo africkém kontinentu. Na michelinské mapě nenajdeme ani restaurace vietnamské či mexické, byť tamní kuchyně jsou vyhlášené.
Na michelinského průvodce se proto každoročně snáší vlna kritiky. „Můžou vám klidně sebrat jednu nebo dvě hvězdy jenom proto, že personál nepřerovnal ubrousky každých 7 minut 12 sekund,“ postěžoval si jeden z uživatelů legendárního, leč nedávno uzavřeného diskusního serveru světové gastro komunity Chowhound.
Desítky šéfkuchařů proto hvězdy raději odmítnou, než aby museli čelit enormnímu tlaku a očekávání. Výjimkou ostatně nejsou ani sebevraždy vystresovaných šéfkuchařů, kteří se obávali poklesu prestiže svých podniků při ztrátě hvězdičky.
V Česku si doposud jednu hvězdičku vysloužilo pět restaurací. V současnosti můžete vyzkoušet a zažít michelinskou atmosféru ve dvou pražských: La Degustation Bohême Bourgeoise Oldřicha Sahajdáka a Field Radka Kašpárka. První českou michelinskou hvězdou se ovšem stal již v roce 1980 šéfkuchař Pavel Pospíšil, který po roce 1968 emigroval do Německa, kde si na konci sedmdesátých let založil restauraci zaměřenou na českou a moravskou kuchyni. A ta mu nečekaně vynesla michelinskou hvězdu. Sám si také na vlastní kůži vyzkoušel, jak náročné je prestižní ocenění udržet. „Je to hlavně zodpovědnost. Když jste kuchař, máte restauraci a přijdete o hvězdu, musíte se odstěhovat pryč. Nikdo už k vám nikdy nepřijde,” svěřil se před pár lety.
Michelin představuje svět sám pro sebe. Boubelatý panáček nenechává veřejnost v klidu. Provokuje. Stále svou autoritou káže. A je zářným důkazem toho, že být prorokem není snadné ani v zemi jídlu zaslíbené!
A své o tom věděl i jistý vydavatel kulinářského průvodce pan Duchemin, kterého v legendární francouzské komedii Křidýlko nebo stehýnko geniálně zahrál Louis de Funès. Podobnost s Michelinem není přirozeně nijak náhodná!
Dostávejte nové články do mailu.
Při vyplnění e-mailové adresy souhlasím se zpracováním osobních údajů.
Copyright (c) 2023 forbein.cz