Dnes je 30.5.2023, Svátek má
Sdílet článek:
Obraz první. Představte si typické nedělní ráno vašeho dětství. Ležíte ve svém dětském pokoji a sluníčko marně bojuje se zataženými závěsy. Najednou se ozvou pravidelné rytmické rány, které musí být zákonitě slyšet až k sousedům. Protáhnete se, zívnete, ale nikterak si nestěžujete. Maminka chystá oběd a servírovat se bude oblíbená pochoutka mnoha českých domácností – dozlatova smažený řízek.
Obraz druhý. Je prvního ledna, kteréhokoliv roku z posledních osmdesáti. Odpoledne. Vrcholí pravidelný koncert Vídeňských filharmoniků ve Zlatém sále budovy Spolku přátel hudby. Konec jako vždy uzavírá Radeckého marš, skladatele Johanna Strausse staršího. Obecenstvo tleská a dupe do rytmu a člověk by úplně zapomněl, že to není koncert rockové, ale vážné hudby.
Legenda praví, že známý vojevůdce Josef Václav Radecký, původem z Čech, stojí za objevem smaženého telecího masa v trojobalu. Údajně si pochutnával na masové dobrotě „Cotolleta alla milanese“, se kterou se seznámil v Benátkách. Italských, nikoliv těch nad Jizerou.
„Taková dobrota,“ zamumlal si maršálek pod knírem. „To musím nahlásit starýmu. Je to sice starý mlsoun, ale tohle mu bude chutnat a třeba z toho bude nějaký metál. Nebo aspoň pěkný pochod.“ Tato událost se měla odehrát v srpnu roku 1848.
Nejvýše postavený Čech v rakouské armádě prý okamžitě informoval dopisem se zvláštní prioritou svého nejvyššího nadřízeného. Jeho součástí byl i recept na kousek telecího masa obaleného ve směsi strouhanky a parmazánu. Ten ovšem císařská spižírna postrádala. A proto ho šéfkuchař měl nahradit moukou a vajíčky.
Mimochodem – Radeckého marš byl složen v roce 1848. Je to opravdu náhoda?
Tady bychom mohli skončit s tím, že vídeňský řízek by se klidně mohl jmenovat třeba český maršálský řízek. Ale není tomu tak. Žádný renomovaný historik vám tuto historku nepotvrdí. Záhy by přišel o svoji reputaci. I když určitá česká stopa se v té masové dobrotě přece jenom najde. Sice nebude ozdobena maršálskou holí, ale vařečkou a tiskařskými písmenky.
Moje babička měla přezdívku Rettigová. Bylo to proto, že vařila podle klasických českých receptů, které má na svědomí Magdalena Dobromila Rettigová. Rodačka z českých Všeradic. A v její knize Domácí kuchařka se už v roce 1826 objevil pojem pečený telecí řízek. A jeho recept přesně odpovídá tomu, jak se „echt Wiener Schnitzel“, připravuje dnes. Bylo to 12 let před údajným italským objevem českého vojevůdce.
Nejposlouchanější rakouská rozhlasová stanice Ö3 uspořádala v roce 2021 anketu o nejoblíbenější restauraci, ve které se smažená dobrota servíruje. Hlasovalo 25 tisíc řízkových konzumentů a ti rozhodli o vítězích v každé spolkové zemi. Ve Vídni na plné čáře zvítězila restaurace Figlmüller, kterou najdete přímo v centru, nedaleko Stephansdomu. Řízky tady smaží od roku 1905. A ten pravý, nefalšovaný, telecí, přes celý talíř obrovský, vás včetně přílohy vyjde v přepočtu na necelých sedm stovek.
Zdroje: cs.wikipedia.org/wiki/vidensky_rizek, www.geschichtewiki.wien.gv.at, onb.digital, oe3.orf.at, www.magdalenadobromila.cz
Recept na telecí řízek dle Magdaleny Dobromily Rettigové
Nakrájej z telecí kejty ouhledné řízky, sklepej každý obráceným nožem, osol je, obal v mouce a smaž spěšně v rozpáleném přepouštěném másle. Také je můžeš nejdříve v mouce, pak v rozkloktaném vejci a konečně ve strouhané žemličce obalit; to závisí od libosti, jak to kdo raději má. Tyto řízky, obložené citronovými čtvrtky, mohou se předložit co samostatné jídlo, anebo se jimi může poklásti nějaká zelenina.
Dostávejte nové články do mailu.
Při vyplnění e-mailové adresy souhlasím se zpracováním osobních údajů.
Copyright (c) 2023 forbein.cz