Na většině potravin je vždy uvedené datum spotřeby, do kdy bychom je měli sníst. Existuje ale řada z nich, u kterých můžeme brát datum spotřeby s rezervou. Lze ho totiž přetáhnout o několik dní a dokonce i měsíců, aniž bychom riskovali naše zdraví. Při dnešních cenách se tedy vyplatí vědět, kdy brát datum spotřeby spíše orientačně a kdy je nezbytně nutné je dodržovat.
Zdroj: Tara Clarková / Unsplash
Ani náznak plísně nebrat
Pokud na ovoci, chlebu, sýru nebo jiné potravině objevíte třeba jen malinkatou ťupku plísně, okamžitě se jí zbavte. To, co dělá celá řada z nás, že odkrojí poškozenou část a zbytek sní, je pro naše zdraví nebezpečné. A to především z dlouhodobého hlediska. „Jednorázové požití plesnivé potraviny vám přivede nanejvýš zažívací potíže, častá konzumace ale ohrožuje játra, ledviny a může přispět k rozvoji nádorových onemocnění,“ řekla pro FORbeIN MUDr. Hana Řeháčková.
Mléčných výrobků se bát nemusíte
Co naopak hned vyhazovat nemusíte, jsou neotevřené mléčné výrobky s prošlým datem spotřeby. Ve většině případů vydrží až dva týdny po datu uvedeném na víčku. „Mléko či jogurty se nekazí, ale kysnou, což vlastně znamená, že se mění na jiné produkty jako kefír nebo kysaný mléčný nápoj,“ řekl pro FORbeIN pracovník výroby mléčných produktů Petr Šťastný. Proto je dobré mléčné výrobky prohlédnout, očichat a ochutnat. Pokud jsou nahořklé, pak jsou zkažené. Otevřený jogurt uložený v lednici by měl vydržet 5 až 7 dní.
Zdroj: Alana Harrisova / Unsplash
U sýrů rozhoduje vzhled
Tady samozřejmě záleží na druhu. Obecně však platí, že všechny sýry mají tendenci vydržet i nějaký čas po expiraci. U sýra je většinou vzhled důležitější než datum na jeho obalu. Existují sýry (např. Brie), které mají „plíseň“, což je v pořádku a do koše rozhodně nepatří. Sušené sýry vydrží déle než ty méně suché. Řiďte se jednoduchým pravidlem: Pokud sýr vypadá a voní dobře, je pravděpodobně v pořádku a můžete se do něho pustit. Pokud ale po kousnutí cítíte nepříjemné štiplavé brnění na jazyku, vyplivněte jej a zahoďte!
Zdroj: Andra C Taylor Jr / Unsplash
Maso a ryby očichejte
U těchto potravin buďte obzvlášť obezřetní. Oproti jiným výrobkům se kazí rychleji a navíc si je můžete přinést už zkažené z obchodu, i když je datum spotřeby ještě platné. Důvodem je, že jsou poměrně náročné na skladování. Proto maso a zejména ryby pečlivě kontrolujte a vsaďte na svůj nos. Zkažené maso mění barvu, obvykle ztmavne, dalším varovným signálem je jeho lepkavý povrch. Uzeniny zase bývají scvrklé nebo z nich teče tekutina. Jakmile maso páchne, na vašem talíři už nemá co dělat.
Zdroj: Eliv-Sonas Aceron / Unsplash
S chlebem do chladu
Chléb patří mezi potraviny, kde vzhled vypovídá víc než datum spotřeby. Pokud vidíte, že na chlebu neroste žádná plíseň, můžete ho bez problémů sníst. Většina lidí ukládá chléb při pokojové teplotě, ale v chladu se mu daří o něco lépe. Ve spíži by měl vydržet 5–7 dní.
Vajíčkový trik
Také vajíčka po datu spotřeby nemusíte hned vyhazovat. Pokud se skladují v chladu, vydrží i déle než běžně počítaných 28 dnů od snesení. A víte, jak bezpečně poznáte, že není vejce zkažené? „Dejte ho do sklenice s vodou a počkejte, co udělá. Když jde rovnou ke dnu, je ještě v pořádku. Pokud se však nadnáší nebo přímo plave u hladiny, pak je zkažené,“ vysvětlila pro FORbeIN chovatelka slepic Marie Hrubá.
Zdroj: Mads Eneqvist / Unspash
Těstoviny vydrží až dva roky
U těstovin je trvanlivost závislá na výrobě a také balení. Čerstvé domácí těstoviny vydrží jen 4–5 dní kvůli vejcím, která se do nich přidávají. Sušené těstoviny naopak vydrží až 2 roky po datu spotřeby. Skladujte je v původním obalu nebo ve sklenici, kde se nenachází příliš mnoho vzduchu. Vždy ale pečlivě zkontrolujte, jestli se v nich „nezabydlely“ nevítané breberky. Zárodky moučných červů si totiž můžete v obalu přinést už z obchodu a v tom případě je okamžitě vyhoďte. To samé platí také o mouce, rýži a ovesných vločkách.
Zdroj: Heather Gillová / Unsplash
Špatný džus je kyselý
Také ovocné džusy a šťávy vydrží déle, než si myslíte. Ovocná šťáva je obvykle dobrá i půl roku po datu spotřeby, zatímco zeleninová šťáva nebo džus je ke zkažení náchylnější. Lépe jsou na to džusy, které nejsou vyrobeny pouze z čerstvého ovoce (90 % džusů) a obsahují přidaný cukr, který působí jako konzervační látka. Doba spotřeby takového džusu se může prodloužit i na 3 měsíce. Pokud je džus zkažený, je kyselý a také je cítit plísní.
Med dobře uzavřete
O medu se říká, že se nezkazí. A je to pravda, pokud dodržíte skladovací podmínky. V medu je nepatrná vlhkost, takže v něm organismy nemohou dlouho žít. Aby byl váš med čerstvý, je třeba jej pořádně uzavřít, zabránit vlhkosti a skladovat ho v chladu a suchu.
Po otevření datum spotřeby neplatí
U žádné z potravin neřešte datum spotřeby poté, co jste je načali. Otevřete-li balíček šunky, spotřebujte ji do druhého dne. Stejně tak maso. U mléčných produktů se hovoří o třech dnech.
Zdroj: Sam Moghadam Khamseh / Unsplash