Dnes je 3.6.2023, Svátek má
Je libo šťavnatou placku „masíčka“ hovící si v prohřáté žemli spolu s křupavým salátem pro dokonalou symfonii chutí? Lákavý růžový karbanátek uprostřed vypadá přesně jako hovězí. Ale jen vypadá. Ve skutečnosti je to hromada škrobu a potravinářské chemie, obarvená v lepším případě šťávou z řepy. Vítejte ve světě veggie burgerů.
Jako ve všech „zdravých“ alternativách našich tajných hříchů se v rostlinných náhražkách burgerů točí obrovský byznys. Ale jak je to s jejich prospěšností doopravdy? Pro odpověď se stačí zeptat spolu s legendární paní Jechovou z filmu Kulový blesk: „Máte složení? A mohla bych ho vidět?“ Lákavé sliby a tvrdá fakta bývají u rostlinných hamburgerů dvě úplně odlišné věci.
Ať už jde o sójový granulát nebo hrachový protein, vstupním polotovarem je kaše bez chuti a vůně. Jak z ní vykouzlit argentinské hovězí? Pod pokličku jedné z populárních veganských náhražek Beyond Burger se podíval Státní zdravotní ústav. Z výsledku analýzy se vám sliny sbíhat nebudou.
Klasické burgery většinou obsahují dvě složky – hovězí maso a špetku soli. Beyond Burger oproti nim drží pohromadě díky 20 ingrediencím. Hrachová bílkovina tvoří pouze 18 %, zbytek připadá na rafinovaný řepkový a kokosový olej, modifikovaný škrob, methylcelulózu nebo třeba arabskou gumu. O výraznou chuť a kouřové aroma se potom postará maltodextrin, kvasnicový extrakt a kyselina octová. Dobrou chuť!
Kromě potravinářské chemie v jedné porci spořádáme srovnatelné množství nezdravých nasycených tuků a teď pozor, dokonce 8x více sacharidů než v hovězím double burgeru. Přitom nejde o žádnou láci. Kilogram tohoto „Ferrari mezi vegeburgery“ stojí okolo 1 000 Kč, tedy 3x víc než hovězí v bio kvalitě.
S čím se Beyond Burger může naopak pochlubit, je obsah soli pod kontrolou. Mezi nejčastější prohřešky dalších výrobců totiž patří:
zvýšený obsah sodíku (zatěžuje ledviny a zvyšuje krevní tlak),
dochucování pomocí glutamátu a dalších „éček“ se špatnou pověstí,
používání palmového a palmojádrového tuku s prokazatelně negativním účinkem na životní prostředí a naše vlastní zdraví (zvyšuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu).
Vegeburgery se navíc většinou připravují smažením a prokládají bílým pečivem. Stejně jako „smažák“ v housce jsou ultimátní nezdravou klasikou pouličního občerstvení. Uf. Skoro to vypadá, že na veganském burgeru je zdravý jen list salátu uprostřed. Přináší vůbec nějaké výhody? Jasně, ulevíte planetě!
Na veggie burger se spotřebuje až o 75 % méně vody než při výrobě toho masového. Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) na svých stránkách uvádí, že hospodářská zvířata a jejich vedlejší produkty generují nejméně 32 000 milionů tun CO2 ročně, což je 51 % všech celosvětových emisí skleníkových plynů.
Jak už jsme zmínili, veggie burgery plné palmového tuku na tom mohou být z výživového hlediska ještě hůř než hamburger z fastfoodu. To ale neznamená, že si s klasickým „hambáčem“ pomůžeme k lepší kondici. Podle Národní knihovny medicíny USA nadměrná konzumace masa zvyšuje hladinu cholesterolu v těle, stejně jako riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
Ať už je burger nezdravý sebevíc, jeho celosvětová popularita tím zase tak moc netrpí. Ikonický pokrm má dokonce svůj vlastní svátek. Mezinárodní den burgerů připadá každoročně na 28. 5. a my vám k němu přibalíme inspiraci na zdravější menu.
Máte doma čočku, cizrnu, fazole nebo květák? Výborně, připravte si svůj vlastní a originální vegeburger sami! Bude rozhodně zdravější než placka nasáknutá palmovým tukem nebo masový karbanátek.
Dostávejte nové články do mailu.
Při vyplnění e-mailové adresy souhlasím se zpracováním osobních údajů.
Copyright (c) 2023 forbein.cz