Dnes je 2.6.2023, Svátek má
Sdílet článek:
Guláš se šesti, kachna se zelím, dorty, pizza, burger, to vše se dá udělat bez cukru a bez mouky. Není to žádný chuťový „blaf“, ale i tak může vypadat low carb strava.
Low carb (LC) – nízkosacharidová strava si v poslední době nachází cestu k mnohým, kteří řeší vysoký cukr, nadváhu nebo bezlepkovou dietu. Mezi nimi je i Ilona Csáková, která se na Instagramu pochlubila vášní k této stravě.
„Nízkosacharidová dieta může pomoci při různých typech onemocnění. Výsledky některých klinických studií ukazují, že může mít efekt v případě refluxní choroby jícnu, Crohnovy choroby a diabetu,“ říká Michaela Slámová, nutriční terapeutka a autorka článků STOB, a pokračuje: „Pokud si ale low carb ‚naordinuje‘ kdokoli bez konzultace s odborníkem, může to mít svá rizika.“
Nízkosacharidová strava redukuje sacharidy, a to na do maximálně 100 gramů denně, a kompenzuje je tuky. Hlavní roli hraje zelenina všeho druhu, maso a ryby, vejce, mléčné produkty a zdravé tuky. Mlsnou zaženete vysokoprocentní čokoládou, hrstkou ořechů, i bobulovitým ovocem.
Vyřazením průmyslově zpracovaných a sacharidových jídel, které mají vysoký či střední glykemický index, dochází ke stabilizaci hladiny cukru v krvi a to podporuje spalování tuků a snižuje chuť na sladké. Těstoviny nahradíte cuketovými špagetami nebo „grusetkami“, rýži květákovou rýží, brambory dýní, celerem nebo kedlubnou, mouku ořechovými moukami, cukr pak přírodním erythritolem nebo stévií.
Mnoho klasických jídel se dá udělat v LC verzi. Chce to ale mít návod. Mnoho receptů najdete na Facebooku – Nízkosacharidové (LOWCARB) stravování pro zdraví a hubnutí, která má téměř 200 tisíc členů. Další variantou je pořídit si některou z LC kuchařek, podle kterých zvládne uvařit i „nevařič“.
„I když je čím dál tím větší výběr receptů v online světě, tištěná kuchařka s velkými barevnými fotografiemi má stále své nepřekonatelné kouzlo,“ říká Lucie Grusová, autorka LC kuchařek a webu paleosnadno.cz, která low carb považuje za základ svého běžného denního jídelníčku. „Žádný způsob stravování není platný a funkční pro všechny bez rozdílu. Ale strava postavená na základních surovinách bude funkční vždy pro všechny,“ dodává.
Low carb stravování se stále častěji promítá i do běžného stravovacího provozu. Například v Brně vzniklo výhradně low carb bistro s poledním menu, chlebíčky, tortillami a úžasnými zákusky. Vše bezlepkové, bez mouky a cukru.
„Tato strava vyžaduje čas a péči při přípravě vhodných pokrmů, a proto jsem se rozhodla otevřít bistro, aby jejich cesta za zdravím byla snadnější a chutnější a abych zároveň dostala tento typ stravování do povědomí širší společnosti. A myslím, že to funguje,“ říká Linda Kovaříková, majitelka brněnského bistra Zdravě, chutně ... LOW CARB.
A když nic takového ve vašem okolí nenajdete, vždy to vyřešíte „flákotu“ masa s grilovanou zeleninou.
Na závěr je třeba uvést, že hubnutí je pouze o přetrvání v kalorickém deficitu. I když je low carb pro někoho životním stylem, je to stále jen cesta, pomocí které se dostane do kalorického deficitu.
O něm mluvil na Facebooku Farid Ahmadov, osobní trenér a výživový poradce: „Všechny cesty vedoucí k redukci mají pouze jediný cíl: donutit člověka, aby si v těle vytvořil kalorický deficit, a to buď přímo, anebo způsobem, kde sám sebe oblbuje velkým množství jídel tak, aby měl pocit, že toho snědl kvanta, ale přitom má ve skutečnosti méně kalorií, a tím pádem méně jídla než před tím. I kdyby se kdokoliv postavil na hlavu, fyzikální zákony prostě a jednoduše neobejde.“
Dostávejte nové články do mailu.
Při vyplnění e-mailové adresy souhlasím se zpracováním osobních údajů.
Copyright (c) 2023 forbein.cz